Okrugli stol GRAĐANSKA PRAVA I IZAZOVI DEMOKRACIJE U HRVATSKOJ

U četvrtak 21. ožujka 2019. godine u 10:30 sati u Auli Sveučilišta u Zagrebu održan je okrugli stol Građanska prava i izazovi demokraciji u Hrvatskoj u organizaciji Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo. Ovaj okrugli stol je prvi dio Jean Monnet projekta Europske vrijednosti u novoj državi članici: Hrvatska u prvih pet godina članstva u EU.

Govornici na okruglom stolu bili su: Dario Čepo, Pravni fakultet Seučilišta u Zagrebu i Centar Miko Tripalo, ujedno i moderator rasprave; Višnja Samardžija, Institut za razvoj i međunarodne odnose i Centar Miko Tripalo; Zrinjka Peruško, Fakultet političkih znanosti i Centar Miko Tripalo; Vedran Đulabić, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Centar Miko Tripalo. Od stranih govornika na okrugom stolu sudjelovali su: Karlis Bukovskis, Latvian Institute for International Affairs i Koenraad De Cenuninck, Ghent University (Belgija).

Tvrtko Jakovina, predsjednik Upravnog odbora Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo, održao je uvodnu riječ i pozdravio sve prisutne goste, članove i prijatelje Centra te članove stranih veleposlanstava. Naglasio je da se Centar Miko Tripalo aktivno bavi brojnim temama: klijentelizmom, decentralizacijom, mladima, ali da ovim projektom nastoji potaknuti javnu raspravu o europskim vrijednostima u Hrvatskoj te preispitati njihov utjecaj na određene segmente javnog života. Dario Čepo, akademski koordinator projekta, rekao je da Centar Miko Tripalo svojim radom pokazuje interes za europske integracije, proces u kojem Hrvatska ne smije biti pasivan akter te da će se raspravom pokušati odgovoriti na pitanje što Hrvatska može pružiti Europskoj uniji, odnosno što može naučiti od drugih po pitanju europskih vrijednosti.

Teme izlaganja:
Federalističko-intergovernmentalna dihotomija u populističkoj EU Karlis Bukovskis, Latvian Institute of International Affairs

Podrška europskom projektu u Hrvatskoj ili euroskepticizam?
Višnja Samardžija, Institut za razvoj i međunarodne odnose i Centar Miko Tripalo

Izazovi pred medijima u demokraciji
Zrinjka Peruško, Fakultet političkih znanosti i Centar Miko Tripalo

Trendovi u lokalnoj demokraciji u Belgiji
Koenraad De Ceuninck, Ghent University

Decentralizacija i lokalna demokracija u Hrvatskoj
Vedran Đulabić, Pravni fakultet i Centar Miko Tripalo

Europske vrijednosti i njihov utjecaj na demokraciju u Hrvatskoj
Dario Čepo, Pravni fakultet i Centar Miko Tripalo