Okrugli stol PRAVDA, JEDNAKOST I RAZLIČITOST U HRVATSKOJ

U ponedjeljak 13. svibnja 2019. godine u 10:30 sati u Auli Sveučilišta u Zagrebu održan je okrugli stol Pravda, jednakost i različitost u Hrvatskoj u organizaciji Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo. Ovaj okrugli stol je drugi dio Jean Monnet projekta Europske vrijednosti u novoj državi članici: Hrvatska u prvih pet godina članstva u EU.

Govornici na okruglom stolu bili su: Antonija Petričušić, Pravni fakultet Seučilišta u Zagrebu i Centar Miko Tripalo; Biserka Cvjetičanin, Institut za razvoj i međunarodne odnose i Centar Miko Tripalo; Ivo Josipović, Predsjednik RH 2010-2015, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Centar Miko Tripalo; Josip Kregar, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Centar Miko Tripalo; Alan Uzelac, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Centar Miko Tripalo. Od stranih govornika na okrugom stolu sudjelovali su: Lucia Mokrá, Faculty of Social and Economic Sciences, Comenius University in Bratislava, Slovačka i Adam Sulikowski, University of Wroclaw, Poljska.

Tvrtko Jakovina, predsjednik Upravnog odbora Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo, održao je uvodnu riječ i pozdravio sve prisutne goste, članove i prijatelje Centra Miko Tripalo te članove stranih veleposlanstava. Rekao je da su podjele u društvu ni neobične ni rijetke, te da u današnje vrijeme dolazi do izrazitog jačanja nacionalizma i antiglobalizma. Kako bi se to spriječilo potrebno je razgovarati o europskim vrijednostima: vladavini prava, slobodi, jednakosti. Centar Miko Tripalo dijeli ove vrijednosti i nastoji raspravljati o njima u kontekstu Hrvatske i Europske unije. Dario Čepo, akademski koordinator projekta i moderator rasprave, rekao je da svatko ima različitu definiciju onoga što europske vrijednosti jesu i da Centar Miko Tripalo nastoji prikazati kako smo ih prenijeli u hrvatsko društvo. Najavio je međunarodnu konferenciju koja će se u okviru projekta održati u prosincu 2019. godine.

Teme izlaganja:
Europske vrijednosti kao preduvjet za članstvo u EU i njihova kasnija implementacija
Lucia Mokrá, Dean, Faculty of Social and Economic Sciences, Comenius University in Bratislava, Slovačka

Spora konsolidacija europskih vrijednosti: ugrožena prava manjina nakon pristupanja Hrvatske EU
Antonija Petričušić, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Centar Miko Tripalo

Kulturna raznolikost i interkulturni dijalog – konstitutivni principi demokratskog društva
Biserka Cvjetičanin, Institut za razvoj i međunarodne odnose i Centar Miko Tripalo

Europske vrijednosti u Poljskoj – kriza prividnog konsenzusa
Adam Sulikowski, University of Wroclaw, Poljska

Društvena regresija i hrvatsko pravosuđe
Ivo Josipović, Predsjednik RH 2010-2015, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Centar Miko Tripalo

Pravosuđe: može li se išta popraviti?
Josip Kregar, Pravni fakultet Sveuilišta u Zagrebu i Centar Miko Tripalo

Pravna zaštita i pristup pravosuđu u Hrvatskoj: aporije integracije
Alan Uzelac, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Centar Miko Tripalo

U raspravi koja je uslijedila nakon izlaganja sudjelovali su uzvanici iz publike. Svoje mišljenje o temi podijelili su pučka pravobraniteljica Lora Vidović, veleposlanik Grčke Stavros Tsiepas, te bivši ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego.